GENÇ AVUKATLAR MECLİSİ KOMİSYONU
Genç Avukatlar Meclisi Koordinatör Yönetim Kurulu Üyeleri
Av. Mehmet Metin BUDAK 0506 729 94 26
Av.Emine ÇAVUŞ BOZKURT 0506 829 75 90
Av. Mehmet Gökay TEKİN 0532 503 32 00
Genç Avukatlar Meclisi Başkanı
Av. Cihangir ATEŞ
Genç Avukatlar Meclisi Yönetim Kurulu
AV.METEHAN ÖZPOLAT
AV.NAZLI BAKIR
AV.OĞUZ YILDIRIM
AV.KÜBRA YILMAZ
AV.MUSTAFA AKYÜZ
AV.EYMEN MERVE ER
AV.İBRAHİM IŞIK
AV.DİLHAN KARHAN
AV.MERVE EREN
AV.CEMİLE AYDIN
AV.FEHMİ FURKAN BAYRAM
AV.DİLAN SELİN ÇİL
AV.MEHMET ALICI
GAZİANTEP BAROSU GENÇ AVUKATLAR MECLİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ KISIM
AMAÇ, KAPSAM VE DAYANAK AMAÇ
Madde 1-) Gaziantep Barosu Genç Avukatlar Meclisi’nin kuruluş, görev, yetki ve çalışma esaslarını düzenlemektir.
KAPSAM
Madde 2-) Bu yönerge Gaziantep Barosuna kayıtlı 30 yaşma kadar ve beş yıla kadar kıdemi olan avukatların katılım sağlanması amacıyla kumlan Gaziantep Barosu Genç Avukatlar Meclisi’nin kuruluş, görev, yetki ve çalışma esasları ile bu kumlun Baro yönetimi ile olan ilişkilerinin düzenlenmesine dair hükümleri kapsar.
DAYANAK
Madde 3-) Bu yönerge 1136 sayılı Avukatlık Yasasının 95/15. Maddesi uyarınca Gaziantep Barosu Yönetim Kurulu’nun 09.02.2022 tarih 2022/6 sayılı kararma dayanılarak hazırlanmıştır.
İKİNCİ KISIM GENÇ AVUKATLAR MECLİSİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler
MECLÎSİN AMACI
Madde 4-) Gaziantep Barosu’na kayıtlı genç avukatların ve stajyerlerin baro yönetimi nez- dinde temsilini, genç avukatların mesleğin ilk yıllarında karşılaştıkları sorunların tespiti ve çözümüne yöneldi çalışmalarda bulunma, mesleki problemlerinin sorunsuzca yönetim organlarına iletilmesini ve meslektaşlar arasındaki sosyal ilişkilerin kuvvetlenmesi ile sosyal - kültürel faaliyetlerle birliktelik ve dayanışmanın gelecekte de devamlı olmasının sağlanması, mesleki eğitim faaliyetlerinin organizasyon ve uygulaması; yargı organları, adliye personeli ve kamu kurumlan ile yaşanan problemlere ilişkin tartışma ortamı oluşturması ve buna dair istek, öneri ile çözüm tekliflerinin sunulması, genç avukatların yönetime ve sorunların çözümüne etkin olarak katılımlarının sağlanması.
ÜYELER
Madde 5-) Gaziantep Barosu’na kayıtlı meslekte beş yılım bitilmemiş ve 30 yaşım doldurmamış avukatlar ile avukatlık stajını bitirip Gaziantep Barosu’na giriş aidatını ödeyip kaydını yaptıran ve ruhsatını bekleyen avukat adayları; Gaziantep Baro Başkanlığı’na yazılı başvuru şartı aranmaksızın doğal meclis üyesi olacaklardır.
MECLİSİN GÖREVLERİ Madde 6-)
Genç Avukatlar Meclisi’nin Yürütme Kumlu ile Baro Yönetimi nezdinde temsilciler aracılığıyla temsil edilmesi,
Yürütme Kurulunca Meclis üyelerinin mesleğe ve özlük haklarına ilişkin problemlerinin saptanması, derlenmesi, çözüm önerileri üretilmesi,
Önerilerin baro yönetim kumluna yazılı ve sözlü olarak iletilmesi,
Bu konularda Baro Yönetim Kurulu toplantılarına Genç Avukatlar Meclisi temsilcisi gönderilmesi
Avukat adayı olan stajyer avukatların temsilcilerinin de Genç Avukatlar Meclisi Yüıütme Kuıulu toplantılarına katılarak stajyerlere yönelik problem ve çözüm önerilerinin saptanması,
MECLİSİN ORGANLARI
Madde 7-)
Genç Avukatlar Meclisi organları şunlardır;
Genel Kurul
Yürütme Kurulu
GENEL KURUL
Madde 8-) Görevi;
Yürütme Kumlu üyelerini seçmek,
Bu yönergenin 4. maddesinde yer alan amaca uygun olarak, Genç Avukatlar Meclisi üyelerinin mesleğe ilişkin problemlerinin saptanması, çözüm önerileri üretilmesi konusunda görüşmek üzere toplantıları gerçekleştirmek.
Gündemdeki konuları görüşmek, gerekli gördüğü tavsiye kararlarını almak,
Bir sonraki toplantıda görüşülmesini istenilen konuların gündeme alınmasına karar vermek
GENEL KURUL TOPLANTI USULLERİ Madde 9-)
Seçimli Olağan Toplantı: Genel Kurul iki yılda bir kez Aralık ayının Yürütme Kumlu Başkanının daveti üzerine gündemindeki maddeleri görüşmek, Yürütme Kumlunu seçmek üzere toplanır.
Olağan Toplantı: Genel kurul İlci yılda bir kez madde 8/2 de sayılan görevleri yerine getirmek ve seçim gündemli olarak toplamı-.
Olağanüstü Toplantı: Genel Kurul; Yürütme Kurulu’nun gerekli gördüğü hallerde veya Genç Avukatlar Meclisi üyelerinin en az 3/5’ inin yazılı talebi ile olağanüstü olarak toplanır. Toplantı gündemi, yeri, gün ve saati yürütme kumlunca 14 gün içerisinde belirlenir ve ilan edilir.
GENEL KURUL TOPLANTI VE KARAR YETER SAYILARI Madde 10-) Seçimli Olağan Toplantı Görüşme ve karar yeter sayısı:
Seçimli Olağan Toplantı, Genç Avukatlar Meclisi üyelerin inden çoğunluk oluşma şartı olmaksızın katılmasıyla toplanır. Toplantıyı yönetmek üzere, toplantıya katılan en kıdemli üyelerden, kıdem sırasına göre bir başkan, bir başkan yardımcısı ve iki katip üyeden oluşan Divan Başkanlığı oluşturulur. Divanda Gaziantep Barosunun Genç Avukatlardan Meclisinden sorumlu koordinatör üyesi de yer alır. Seçimlerde herhangi bir blok liste ile aday olan üye divan başkanlığında görev alamaz. Boş kalan üyenin yeri kıdem esasına göre doldurulur. Seçimli olağan toplantıda seçim haricinde alınacak kararlara ilişkin karar yeter sayısı toplantıya katılanların salt çoğunluğudur. Kararlar açık oylama ile alınır.
Seçimli Genel Kurullarda Yürütme Kurulu Adayları olarak 11 yürütme kumlu üyesi 3 yedek yürütme kumlu üyesi toplamda 14 kişilik üyeler seçilir.
Adaylar seçimlere bireysel girebilecekleri gibi blok Listeler halinde de aday olabilirler. Seçim gizli oy ve açık sayım usulüyle yapılır.
Seçim oylaması ve sayımı divan başkanlığınca yürütülür. Yürütme Kumlu adaylarından en çok oyu alan aday veya Blok Liste Yürütme Kumlu olarak seçilir.
Seçimlerin yapılması, düzeni, oyların sayımı ve denetlenmesi ile itirazların değerlendirilmesi Gaziantep Barosu Merkezler ve Komisyonlar Ana Yönergesinin 9. maddesindeki usule göre yapılır.
Madde 11-) Olağan Toplantı Görüşme ve karar yeter sayısı: Olağan toplantı, seçimli olağan toplantı ile birlikte yapılışı. Karar yeter sayısı toplantıya katılanların salt çoğunluğudur.
Oylama açık oyla yapılır.
YÜRÜTME KURULU
Madde 12-) Genç Avukatlar Meclisi Yürütme Kurulu’nun oluşumu: Bir başkan, bir genel sekreter ve dokuz üyeden oluşur. Yürütme Kumlu Genç Avukatlar Meclisi’nin iki yılda bir yapılan seçimli olağan toplantısında en yüksek oyu alan 11 (on bir) üyeden ve ayrıca 3 (üç) kişilik yedek üye listesinden oluşan 14 kişilik listelerden oluşur. Seçimlere blok liste olarak da girilmesi mümkündür ancak bu durumda seçime girmek için 14 (on dört) kişiden oluşan yürütme kumlu aday listesi ile seçime girmek zorunludur. Yürütme Kurulunun ilk toplantısında, Yürütme Kumlu Başkanı ve Genel Sekreteri görev dağılımını belirler. Genel Sekreterin seçimi, seçimlerden sonra oluşacak yürütme kumlu içerisinde yapılacak seçim ile belirlenir.
Madde 13-) Yürütme Kurulunun Görev Süresi: Gaziantep Barosu Genç Avukatlar Meclisi Başkanı ve Yürütme Kurulunun görev süresi 2 yıldır. Bu süre içerisinde üyelik kaybedilse dahi başkan ve kurul üyeleri bir sonraki olağan seçime kadar görevlerinin başında kalırlar. Herhangi bir nedenle görevlerinin boşalması durumunda yedek üyelerden yedek listedeki şuayla boşalan üyelik doldurulur.
Madde 14-) Yürütme Kurulunun Çalışma Yeri: Baro Yönetimince, Genç Avukatlar Meclisi Yürütme Kurulunun çalışmaları için Baro Binasında ve Adliye içerisinde uygun yerler tahsis edilir.
Madde 15-) Yürütme Kurulunun Görevleri:
Genç Avukatlar Meclisi Yürütme Kurulunun meclisin sürekli organı olarak görevleri;
Ayda bir toplantı yapmak, Genç Avukatlar Meclisi Genel Kurulu’na sunulacak projeleri hazırlamak,
Genç Avukatlar Meclisi Genel Kurulunu iki yılda bir kez toplamak, toplantı gündemini hazırlamak ve meclis üyelerine duyurmak.
Genç Avukatlar Meclisi Genel Kumlunda alınan kararlan yürütmek,
Genç Avukatlar Meclisi çalışmalarını meslektaşlara duyurmak,
Genç Avukatlar Meclisi Genel Kurulunun vereceği diğer görevleri yapmak,
Görevin gerektirmesi halinde, geçici alt çalışma grupları ve komisyonlar oluşturmak.
Gerekli kayıt ve belgeleri tutmak.
Genç Avukatlar meclisinde alınan tavsiye niteliğindeki kararların görüşülmesi için Baro yönetim kumluna iletmek.
Genç Avukatlar meclisinde alman tavsiye niteliğindeki kararlan Baro yönetim kuruluna sunum yapmak üzere bir temsilciyi seçmek,
Madde 16-) Yürütme Kurulu Üyelerinin Azli: Yürütme kumlu toplantılarına üç defa üst üste veya toplamda beş defa özürsüz ve izinsiz olarak katılmayan yürütme kurulu üyesi, diğer yürütme kumlu üyelerin % çoğunluğunun oyu ile yürütme kumlu üyeliğinden azledilebilir. Yeri boşalan üye yerine, yedek üyelerden en yüksek oy alandan başlamak üzere boşalan üyelik doldurulur.
DENETLEME KURULU
Madde 17-) Genç Avukatlar Meclisinin Gaziantep Baro Başkanlığından bağımsız bir tüzel kişiliği olmayıp Baro Yönetim Kumlunun ve Gaziantep Barosu Denetleme Kurulunun denetimi altındadır haricen bir denetim kumlu oluşturulmasına gerek bulunmamaktadır.
SON HÜKÜMLER
Madde 18-) Giderlerin Karşılanması: Genç Avukatlar Meclisi’nin ve Yürütme Kurlu Aday Listelerinin seçim çalışmaları da dahil olmak üzere görevde oldukları süreçte çalışmalarının ve etkinliklerinin giderleri Baro Yönetimince karşılanır. Bu giderlerin tahakkukunda ve ödenmesinde Baro yönetiminin tâbi olduğu esaslar uygulanır.
Madde 19-) Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile Avukatlık Kanunu Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
20-) Bu yönerge hükümleri; Yürütme Kumlu Karan veya Genç Avukatlar Meclisi üye tamsayısının 1/5’nin yazılı teklifi ile gelen değişiklik talepleri; Yürütme Kurulunun Genel Kurulu toplantıya çağrılnası ve Genel Kurula katılanların salt çoğunluyla alman kararlar Baro Yönetim Kumlu tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Ancak herhalde bu salt çoğunluk üye tamsayısının 1/3 ünden aşağı olamaz.
GEÇİCİ MADDE-) Bu yönergenin baro yönetim kumlunca kabulünden sonra yapılacak ve Genç Avukatlar Meclisinin organlarının teşekkül edeceği seçimli olağan genel kumlu Gaziantep Barosu Yönetim Kumlunun belirlediği yer, gün ve saatte yapılır.
İş bu yönerge Gaziantep Barosu Yönetim Kurulu’nun .../.../ tarihli toplantısını 1 nolu kararıyla yürürlüğe girmiştir.